maandag 11 juni 2012

Zion National Park: Gehypt of gehiked?


Zion National Park werd het tweede park op onze roadtrip en was toch weer iets anders dan Bryce Canyon. Een mens zou denken dat al dat natuurschoon op de duur begint te wennen, maar voorlopig slaagt Amerika erin om bijzonder gevarieerde landschappen op erg korte tijd aan te bieden. Heerlijk is dat.

Toch is Zion een buitenbeentje op de andere Nationale Parken. Omdat het toerisme de laatste jaren erg omhoog is gegaan in de regio, heeft men moeten beslissen om het gebied niet meer vrij toegankelijk te maken.
Je moet je wagen parkeren aan het visitor center (25$ per auto) en van daaruit kan je een shuttlebus nemen die de Zion Canyon Scenic Drive aandoet.

Aangezien wij van Bryce Canyon kwamen, liep onze aanrijroute via de Zion Mount-Carmel Highway, ook wel de 'Scenic Byway' genoemd. Deze ongelooflijk mooie bergroute brengt je tot aan het visitor center waar je je auto kan achter laten en op de shuttlebus kan stappen. 
(Helaas geen foto's hiervan aangezien ik achter het stuur zat :-) )

Het shuttlesysteem is bijzonder handig: de bus stopt bij elke belangrijke trail of viewpoint, je stapt af wanneer je wilt en om de 10 minuten passeert er weer een nieuwe bus waar je weer kan opstappen om verder te gaan of terug te keren.

Eigenlijk is Zion vooral geschikt voor echte hikers. Bij elke busstop start er een hiking trail, of moet je een stevige wandeling maken voor je aan een viewpoint uitkomt.
Wij hadden (vooral door de hitte) geen zin om uren te gaan stappen en hebben uiteindelijk maar een 3-tal stops van de 8 effectief gemaakt.
Vooral Weeping Rock en de Temple of Sinawava zijn echte aanraders.

Daar waar Bryce Canyon je vooral een uitzicht op het park biedt, kan je in Zion echt in en door het park wandelen. Een totaal andere belevenis dus, maar voor mijn part zeker de moeite waard, ook als je geen echte hiker bent.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten