maandag 25 juni 2012

San Francisco bezoekt als een trein! (of beter: kabeltram)

San Francisco bracht mij terug naar mijn kinderjaren waarin ik elke dag na school naar Full House keek en in de generiekbeelden voor het eerst kennismaakte met de Golden Gate Bridge en de typische kabeltrammen die de steile heuvels beklommen.
En het moet gezegd zijn, die steile heuvels vroegen toch om heel wat conditie!

We verbleven in de Marina District en dat bleek achteraf gezien een zeer goede keuze. Restaurants, bars en hippe winkels lagen verspreid rond ons hotel in Lombard Street, de meeste stadsdelen waren makkelijk te voet bereikbaar (mits een stevige klim uiteraard), maar ook het openbaar vervoer was een makkelijke optie.

San Francisco was weer helemaal anders dan LA, maar wel even sfeervol.
Bij een bezoek aan San Francisco kan je niet anders dan de Golden Gate Bridge te bezoeken en voor de viering van zijn 75ste verjaardag is er sinds kort een heel nieuw wandel- en fietspad aangelegd dat je makkelijk tot aan het begin van de brug brengt en dat enkele mooie vista points aanbiedt onderweg.
Je kan dus kiezen om de tocht te voet af te leggen of met de fiets, maar gezien het steile karakter van de stad, kozen wij toch voor wandelen. Dat gaf ons ook de kans om geregeld even te stoppen en foto's te nemen van het prachtige uitzicht.

Aan het begin van de wandelroute ligt ook een levendig park: Crissy Field, waar het echt fijn is om gewoon te zitten en sfeer op te snuiven. Het is de perfecte plek voor een picknick of je kan een lunch take-out doen in de Warming Hut, een gezellig café waar je organisch eten kan verkrijgen.
Crissy Field was vroeger een luchthaven, maar de stad is er erg goed in geslaagd om te plek om te vormen tot een bruisende, groene hotspot.

Uiteraard kan je in San Francisco niet om Alcatraz heen. Bij goed weer - en niet te veel mist - zie je het eiland liggen van aan de kust en er zijn meerdere ferrytours per dag die je er naartoe brengen.

Reserveer zeker van te voren je ticket want deze tours zijn blijkbaar zeer snel uitverkocht. 
Ik keek op voorhand wat op tegen de quasi verplichte audiotour (zonder audio device kan je het hoofdgebouw niet binnen), maar achteraf gezien was dit toch echt een meerwaarde. Je wordt door de gevangenis gegidst door voormalige gevangenen en bewakers en houdt halt aan belangrijke punten. Het enige nadeel is dat er grote drommen mensen voor 1 specifieke cel kunnen staan omdat dit een stopplaats is in de audiotour. Foto's van lege gangen moet je dus zeker niet verwachten. Maar verder toch een aanrader!

San Francisco biedt uiteraard ook nog heel wat ander moois. De Fisherman's Wharf is leuk om langs te wandelen en het meest kronkelende straatje (the crookedest street) van San Francisco in Lombard Street is wel eens spannend om af te rijden. 

Chinatown vond ik persoonlijk niet echt zo speciaal, uiteindelijk ziet dat er in elke stad toch ongeveer hetzelfde uit.
De kabeltrams zijn natuurlijk het typische kenmerk van San Francisco en ook het keerpunt waar men de trams met de hand draait (op de Powell-Hyde lijn) is leuk om te zien. Denk echter goed na over een effectief ritje met de trams want dat is behoorlijk duur (6$ pp/enkel) in vergelijking met het gewone busvervoer.


Wat ons bezoek aan de stad helemaal af maakte, waren de heerlijke restaurants waar we 's avonds gegeten hebben. Wij hadden het geluk om in San Francisco te zijn tijdens de "Dine about Town"-actie, wat betekende dat je in een aantal goede restaurants voor een fix prijs een menu kon eten. Deze actie loopt helaas maar 1 keer per jaar (volgende data: 15-31 januari 2013). 
Check zeker de website www.sanfrancisco.travel om niet alleen op de hoogte te blijven van interessante acties in de stad, maar ook voor allerlei foodytours en attractie voordelen.

Met slechts 3 dagen om San Francisco te verkennen, hebben we ons moeten beperken tot de typische toeristenplekken, maar je kan daar gewoon niet om heen. San Francisco bezoekt als een trein - of beter nog, een nostalgische kabeltram - met een heerlijke sfeer waar je ook komt!

Geen opmerkingen :

Een reactie posten