maandag 12 maart 2012

Jordanië: Onderweg naar Jerash

Jerash lag eigenlijk niet echt op onze weg, maar omdat we toch 2 dagen in Amman moesten overnachten, konden we ons makkelijk een daguitstap permitteren.
Jerash is een beetje een must als je dan toch in de buurt bent (zo'n 50km) want het is één van de best bewaarde Romeinse steden in Jordanië.

Eitje, dachten we. Even 50 minuutjes vanuit Amman richting Jerash rijden en aldaar wat gaan kuieren op de eeuwenoude stenen. Dat was helaas buiten de wegbewijzering van het land gerekend.

Als er dan toch één ding is dat ons geweldig tegenviel in Jordanië, dan is het wel de slechte bewegwijzering. Op de King's Highway of de Desert Highway is er niets aan het handje, maar wanneer je in een stad komt, loopt het gegarandeerd fout. 
Jerash was op dat vlak wel het absolute toppunt.

Wanneer je de stad binnenrijdt, doemt er eigenlijk al meteen een soort van Romeinse poort op die bijna schreeuwt dat je op je bestemming bent toegekomen. Toch zeggen de bordjes dat je daar rechtsaf moet. Het is aldaar dat mijn neurotische kaartdrang Nico zijn gevoel om rechtdoor te gaan de kop in drukte en we rechtsaf gingen. Wat volgde was een verhaal van lege parkings, niveauverschillen die behoorlijk wat trappen met zich meebrachten, rondkijken en vaststellen dat de ingang zich absoluut niet daar kon bevinden.
We keerden terug naar Nico's gevoel en vonden de ingang.

Als je ooit Jerash gaat bezoeken, geef ik graag 3 tips mee:
1) Vergeet geen inkomticket te kopen aan de zijuitgang van het overdekt marktje. De controleplek bevindt zich 2 kilometer verder en het is behoorlijk balen als je daar pas ontdekt dat je geen ticketje hebt.
2) Als je een Arafat sjaal wil kopen tijdens je verblijf, doe het dan hier. Ik heb nergens in Jordanië deze typerende sjaals zo goedkoop teruggevonden.
3) Koop geen ticket voor de gladiatorenshow. Een plekje kost meer dan de inkom zelf en het resultaat is bedroevend amateuristisch. Wij waren gelukkig door onze terugwandeling van 2 kilometer wat ontmoedigd om nog tijd te gaan verliezen in de show en zijn er dan ook vrolijk aan voorbij gelopen.

Leuk detail: de locatie van de gladiatorenshow diende als racetrack in een Top Gear aflevering!

Jerash

Geen opmerkingen :

Een reactie posten