woensdag 27 november 2013

Turkish Airlines introduceert Flying Chefs

Vorige week werd ik uitgenodigd op een gastronomische avond van Turkish Airlines.
Wat een vreemd idee, dacht ik eerst, zo'n airline die je uitnodigt voor een gastronomisch diner.
Maar tijdens de avond zelf werd al snel duidelijk dat dat vreemd idee helemaal niet zo slecht was, maar eerder een vernieuwend idee wat vliegtuigmaaltijden betreft.

Wanneer er eten wordt opgediend op het vliegtuig ervaar ik dat meestal als een noodzakelijk kwaad.
Je weet op voorhand al dat het er vreemd zal uitzien, het brood bezorgt me vaak een opgeblazen gevoel en het smaakt meestal helemaal niet hoe het hoort (had ik nu vis of vlees besteld?).
Er is wel een wetenschappelijke uitleg voor dit fenomeen want uit onderzoek van Lufthansa en Sky Chefs blijkt dat zoute smaken in de lucht tot 30% minder sterk worden ervaren. Dit heeft te maken met de lage vochtigheidsgraad in een vliegtuig (waardoor je ook dorstiger aanvoelt). Door de droogheid in je keel en tong, wordt ook het proces van smaakervaring vertraagd.

Maar los van de smaak, zien de maaltijden er meestal ook erbarmelijk uit. Eten in de lucht duurt dan ook meestal maar een kwartiertje bij mij, snel alles proeven en opeten en dan ben je er ook weer snel vanaf.
En net daarin wil Turkish Airlines nu verandering brengen.

In 2011 wonnen ze al de Skytrax award voor Beste on-board Economy Class catering en dit jaar zelfs de Beste Business Class Catering. Deze laatste brengen ze nu zelfs naar een ongezien niveau.
Turkish Airlines introduceert namelijk de "Flying Chef".

Op elke vlucht zal een Flying Chef aanwezig zijn die dezelfde ervaring zal proberen te creëren als een sterrenrestaurant, maar dan in Business Class op 3000 meter hoogte.
Deze chef zal de maaltijden in het vliegtuig bereiden met verse producten en kan ook inspelen op de wensen van de reizigers. Dit alles met typisch Turkse maaltijden en specerijen.
De cateringdienst zal - in tegenstelling tot andere luchtvaartmaatschappijen - constant aangepast worden aan de vluchtroutes, trends en nieuwste smaken om zo een unieke culinaire ervaring te creëren in de lucht. Handig voor wie bv. voor zijn job vaak moet vliegen en steeds dezelfde schoteltjes beu is.

En het stop ook niet bij het eten alleen. Er werd een nieuw servies ontworpen om dit alles in stijl te ondersteunen (geen plastieken bestek, hoera!).


Tijdens de gastronomische avond werd al snel duidelijk dat TA hun on-board meals echt wil herleiden tot een "ervaring".
Het kwartiertje waarin je normaal gezien je maaltijd binnen werkt, verandert in een gangenmenu naar keuze die je vlucht niet alleen aangenamer moet maken, maar ook - en vooral - lekkerder.
Bovendien was het fijn om op deze manier ook kennis te kunnen maken met een toegankelijk gemaakte Turkse keuken. Linzensoep, meze, Turks gebak, maar evengoed werd er pasta en lam geserveerd.

Ik geloof op zich wel in het concept van deze Flying Chef en het verbeteren van catering op vluchten is sowieso een goed idee.
Maar, het blijft voorlopig een Business Class gegeven en laten we eerlijk zijn, zo vaak vliegt een mens niet in business.
Ik kan alleen maar hopen dat ze deze tendens ook in Economy zullen doorzetten, maar naar wat ik van de General Manager hoorde, zou dit wel de bedoeling zijn, zij het dan wel in een iets eenvoudiger concept.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten