vrijdag 19 april 2013

De magie van Istanbul

Een vriendin van me vertelde onlangs dat ze deze zomer richting Istanbul trekt, instant jaloezie en happy memories toen ze dat zei.

Ondertussen is het al 3 jaar geleden dat ik deze reis voor kerst cadeau kreeg (technisch gezien was het cadeau eigenlijk een doosje Turks fruit, maar met een tegoedbon voor een citytrip naar Istanbul erin) en ik blijf met nostalgie en een fijn gevoel aan deze stad terugdenken.



Istanbul valt moeilijk in een hokje te duwen, maar misschien is magisch wel een redelijk omvattend woord. 
Er hangt daar iets in de lucht dat ik niet kan plaatsen of benoemen, maar dat me er meteen deed thuisvoelen.





Essentieel tijdens een bezoek aan Istanbul:

Bezoek een moskee (of twee)
Keuze genoeg aldaar in het voormalige Constantinopel. Zelden zo'n prachtige moskee gezien als de Aya Sophia of de Blauwe Moskee.

 

Vergeet wel niet je schoentjes uit te doen en je schouders te bedekken. Polonaisegewijs met je broek op je enkels rondlopen zit er hier niet in.

De Bazaar
Arasta Bazaar, Egyptische Bazaar, eender welke bazaar is een streling voor je zintuigen. Geuren, kleuren en ietwat opdringerige verkopers, they've got them all.


Een wateropslagplaats
Een wat? Jawel, de Basilica Cisterne is een ondergronds waterreservoir uit de 6e eeuw waar vers drinkwater werd "gestockeerd". Tegenwoordig nogal voorzien op "den toerist", maar wel schoon.


Varen op de Bosporus
De ferryboot nemen naar de Aziatische kust over de Bosporus is een must want Istanbul is de enige stad ter wereld die op 2 continenten ligt. Dat is dus 2 continenten afstrepen op je wereldkaart in 1 stad, profiteert ervan begot!

Shoppen op de Istiklal Cadessi
Omdat shoppen er nu eenmaal bijhoort voor ons vrouwen.

Heel veel thee en koffie drinken 
En dat kan met gemak op allerlei terrassen in de stad en aan het water! (bij voorkeur kies je best een terras met een schone foto-achtergrond en oefen je op het nonchalant nippen, enthousiaste reacties verzekerd!)

De Galata Brug over de Gouden Hoorn
Deze brug verbindt het westelijk een oostelijk deel van de stad. Je hebt er niet alleen een mooi zicht over de Gouden Hoorn, de brug is opgedeeld in een bovenstuk waar het verkeer over rijdt, maar er is ook een onderstuk waar je zelfs rustig wat cafeetjes kan bezoeken.
En het beste van al: Op het bovenstuk van de brug kan je vissen met vreemde mannen. Jawel!


Belangrijk in Istanbul: Kies een centraal gelegen hotel. Er valt begot veel te zien en je zal wat afwandelen! Wij verbleven in het Erguvan Hotel in Sultanahmet en dat lag redelijk centraal, maar toch in een rustige buurt. Enige nadeel: de dagelijkse beklimming van de nogal steile straat richting centrum.

Aah Istanbul. Ik hoop oprecht dat ze geen gelijk krijgen met die aardbevingvoorspellingen want ik zou er gaarne naar terugkeren.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten