dinsdag 3 juli 2012

Portland is weird.

Uiteraard is het onmogelijk om alle steden of alle landen die je aandoet allemaal even leuk te vinden.
Sommige plaatsen zijn volledig je ding, terwijl andere je op je honger laten zitten.
Kijk maar naar wat vele mensen van Los Angeles vinden.

In onze grote oversteek om van San Francisco via Seattle naar Vancouver te rijden, moesten we nog een tussenstop zien te verzinnen. Tijdens onze voorbereidingen waren we op Crater Lake gebotst, een prachtig - zoals de naam reeds zegt - kratermeer zo'n 2500m boven de zeespiegel.
Deze hoogte zorgt er meteen ook voor dat de omgeving voor het grootste deel van het jaar bedekt ligt onder een dikke laag sneeuw (van oktober tot juni) en je eigenlijk pas moet rekenen op juli tot september voor een volledig toegankelijk gebied.

Aangezien ons bezoek voor juni gepland stond, wilden we het risico nemen op ontoegankelijkheid. De webcam werd geregeld gecontroleerd en tijdens ons verblijf in San Francisco werd helaas duidelijk dat de rims rond Crater Lake nog steeds vol meters sneeuw lagen. Alleen de toegangsweg en een stukje aan het bezoekerscentrum was vrijgemaakt waardoor je na je bezoek ook weer langs dezelfde lange kronkelende bergrit terug zou moeten.
Omdat tijd erg kostbaar is tijdens een roadtrip van 3 weken van Las Vegas naar Vancouver, moesten we Crater Lake dus links (in realiteit rechts) laten liggen.

Een alternatief werd gevonden in Portland. Portland is de grootste stad in de staat Oregon en leek ons dus ideaal om een dagje te verkennen.
Dat de leuze van Portland effectief "Keep Portland weird" is, leerde we pas toen we ons er al middenin bevonden.

Bij het binnenrijden van de stad voelden we meteen dat er iets was veranderd. We konden er niet meteen de vinger opleggen, maar dat zou niet lang meer duren.
Er moest meteen getankt worden en wat blijkt, Portland is, samen met New Jersey, de enig stad in heel Amerika waar je niet zelf mag tanken. Hu? Je moet dus effectief staan wachten bij je auto tot er een werknemer tijd en zin heeft om je auto vol te tanken. Portland is weird: 1. En duidelijk niet zo efficiënt, dat ook.

Opmerkelijk met de rest van de steden waar we al geweest waren, was de grote werkloosheidsgraad en dan vooral bij jonge mensen.
Op elke straathoek zaten minstens 2 dakloze mensen met een gemiddelde leeftijd van 27 jaar.
Langs de drukke kruispunten zaten ook heel vaak jonge vrouwen met een kartonnen bordje in hun handen met daarop: "Need Gas". Ik stel mij dan voor hoe dat gaat: je hebt geen job, geen huis en geen geld, maar wel nog een auto, je beslist om uit Portland te vertrekken en valt dan plots zonder benzine om dan maar met een kartonnen bordje op een kruispunt te gaan zitten? Portland is weird: 2.

Omdat we de stad graag te voet wilden verkennen, gingen we op zoek naar een parking. Wat blijkt?  Eens je een parkeerplaats op een zogenaamde valet parking gevonden hebt (parkeren in de straten kon maar voor 2 uur), moet je naar die man zijn hokje stappen en hem op voorhand al zeggen om welk uur je je auto weer komt ophalen. Ik weet niet hoe jullie dat doen, maar ik weet meestal niet op voorhand of ik dan wel om 7 of 8 uur mijn auto weer kom oppikken als je ook nog wil gaan avondeten. Waarop die man ons aankeek alsof wij hem zonet vermelden dat wij en passant ook nog even de bank om de hoek gingen overvallen.
Na 7 uur 's avonds op de parking blijven - laat staan niet goed weten wanneer je je auto weer zou oppikken - was blijkbaar not done in Portland. De man stopte er ook mee om 7 uur, vanaf dan was het elke auto voor zichzelf, betaald of niet.
Ik vreesde heel even dat er elke dag om 7 uur 's avonds iets gevaarlijk in de stad gebeurt, maar om 5 na 7 liepen wij nog steeds heelhuids doorheen de straten.
Maar toch, bewijs 3: Portland is weird.

Misschien lag het aan het feit dat we maar een halve dag in de stad hebben doorgebracht, maar er was toch iets bevreemdends aan ons bezoek dat we nergens anders meer ervaren hebben.


Of je nu zelf beslist om Portland op te nemen in je volgende roadtrip, laat ik volledig aan jullie over, maar voor mij zijn 3 bewijzen van "Keep Portland weird" toch genoeg voor 1 keer geweest.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten